Kas ir ilgtspējīga koksne un kāpēc tā ir svarīga?

Pieaugot patērētāju izpratnei par ekoloģiju, koksnes ilgtspēja ir kļuvusi par svarīgu pirkuma apsvērumu, jo īpaši mēbeļu un mājokļu būvniecībā. Bet ko tieši nozīmē "ilgtspējīga koksne" un kāpēc tā ir svarīga?

Kas ir ilgtspējīga koksne?

Ilgtspējīga koksne tiek iegūta no atbildīgi apsaimniekotiem mežiem, kas līdzsvaro koku ciršanas un meža atjaunošanas tempu. Regulētas mežsaimniecības mērķis ir mazināt ietekmi uz vidi un sniegt ekonomisku labumu vietējām kopienām. Meži tiek apsaimniekoti tā, lai saglabātu bioloģisko daudzveidību, ūdens resursus, augsni un ekoloģiskās funkcijas. 
Lai koksne tiktu sertificēta kā ilgtspējīga, tai jānāk no meža ar starptautiski atzītu ētiskas mežsaimniecības sertifikātu, piemēram, Mežu apsaimniekošanas padomes (FSC) vai Ilgtspējīgas mežsaimniecības iniciatīvas (SFI). Šie sertifikāti apliecina, ka, cērtot kokus un atjaunojot mežus, tiek ievēroti stingri standarti.
Ilgtspējīgi apsaimniekotu mežu apaļkoki tiek izsekoti piegādes ķēdē, izmantojot piegādes ķēdes sertifikātus. Tas nodrošina, ka ilgtspējīgi iegūtās izejvielas tiek nodalītas no nesertificētas koksnes un ka gatavajiem izstrādājumiem var piešķirt ilgtspējīgas sertifikācijas apliecinājumu.

Kāpēc izvēlēties atbildīgi iegūtu koksni?

Izvēlei izvēlēties trešās puses sertificētu atjaunojamo koksni ir daudz priekšrocību:

  • saglabā mežu ekosistēmas un savvaļas dzīvnieku un augu dzīvotnes. Bezatbildīga mežizstrāde var izraisīt mežu izciršanu, dzīvotņu izzušanu un bioloģiskās daudzveidības samazināšanos.
  • Aizsargā pamatiedzīvotāju kopienas. Ilgtspējīga prakse prasa taisnīgu attieksmi pret strādniekiem, kā arī sadarbību ar pamatiedzīvotājiem, kas ir atkarīgi no mežiem. 
  • Samazina piesārņojumu un atkritumu daudzumu. Mežsaimniecības atjaunošanas metodes samazina tādu ietekmi kā augsnes erozija, gaisa un ūdens piesārņojums un meža zemsedzes bojājumi. Ir arī mazāk koksnes atkritumu.
  • Dabas resursu saglabāšana. Jaunu koku stādīšanas cikls, kas aizstāj nocirstos kokus, palīdz nodrošināt nepārtrauktu atjaunojamās koksnes piegādi.
  • Veicina vietējo ekonomiku. Vietējie strādnieki iegūst pastāvīgu darbu un ienākumus no alternatīvās mežsaimniecības.
  • Nodrošina pārredzamību un pārskatatbildību. Trešās puses auditi pārbauda, vai ilgtspējības standarti patiešām tiek ievēroti praksē.

 

Videi draudzīgas alternatīvas

Tiem, kas vēlas samazināt atkarību no mežizstrādes, ir vairākas ētiskas koksnes alternatīvas. Kompozītmateriālu zāģmateriālos pārstrādātas koksnes šķiedras vai zāģu skaidas tiek sajauktas ar pārstrādātām plastmasas sveķiem, lai izveidotu izturīgus, videi draudzīgus dēļus. Šie kompozītmateriāli novērš atkritumu nonākšanu poligonos, un tiem nav vajadzīgi jauni koki. No reģenerētajiem zāģmateriāliem tiek izmantotas vecas klēts sijas, dekonstruēti būvmateriāli un cita koksne. Rekultivētās koksnes izmantošana piešķir unikālu senatnīgu izskatu, vienlaikus novēršot atkritumu rašanos. 
Daži uzņēmumi ražo arī grīdas segumus, mēbeles un darba virsmas, izmantojot lauksaimniecības atkritumus, piemēram, kviešu salmus, saulespuķu čaumalas vai sēņu micēliju. Šie inovatīvie produkti nodrošina ilgtspēju, neizcērtot mežus. Lai gan tehniski tie nav koksne, tie piedāvā dabiskas, atjaunojamas iespējas daudziem lietojumiem.

Populārākās atjaunojamās koksnes iespējas

Daudzas ilgtspējīgas koksnes ir pieejamas dzīvojamo un komerciālo projektu vajadzībām:

  • Ozolus iegūst no bagātīgiem dabiskiem mežiem un apsaimniekotām ozolu audzēm. No tā izgatavo cietkoksnes grīdas segumus, mēbeles, skapjus un apdares darbus. Vai ozols ir ilgtspējīgs? Jā, ozolu var iegūt ilgtspējīgā veidā no sertificētiem ozolu mežiem.
  • Ziemeļamerikas cietkoksnes mežos bagātīgi aug kļava. To bieži izmanto grīdas segumu, skapjos, griešanas dēļos un miesnieku blokos.
  • Bambuss patiesībā ir ātri augoša zāle, bet to izmanto līdzīgi kā koksni. No bambusa izgatavo grīdas segumus, mēbeles, audumus un citus izstrādājumus.
  • Priedes ātrā augšana padara to par vienu no ilgtspējīgākajiem skujkokiem. Tā ir populāra būvniecības zāģmateriālu, kā arī mēbeļu un paneļu ražošanā. Vai priede ir ilgtspējīga? Jā, pareizi apsaimniekojot priedi, tā var būt ļoti ilgtspējīga koksnes izvēle.
  • Ciedru un sarkankoksni iegūst no ilgtspējīgi apsaimniekotiem Klusā okeāna piekrastes mežiem, un tos izmanto klājiem, žogiem un āra projektiem.

Izvēloties ilgtspējīgu koksni, tiek veicināta atbildīga mežu apsaimniekošana, vienlaikus ļaujot jums baudīt skaistus, videi draudzīgus materiālus. Izvēloties koksnes izstrādājumus, meklējiet uzticamus ilgtspējības sertifikātus. Atbalstot ilgtspējīgi iegūtus kokmateriālus, jūs ieguldāt līdzekļus mūsu mežu nākotnē.

Efektīva koksnes izmantošana

Strādājot pie celtniecības vai mēbeļu projektiem, kuros izmanto koksni, paturiet prātā ilgtspēju. Rūpīgi plānojiet savu projektu, lai samazinātu koksnes atkritumu un lūžņu daudzumu. Ja iespējams, izvēlieties kompozītmateriālu, pārstrādātas vai reģenerētas koksnes alternatīvas. Izmantojiet katru zāģmateriālu daļu, izmantojot atgriezumus mazāku priekšmetu izgatavošanai vai šķeldas ainavas veidošanai. Ja izmantojat neapstrādātus kokmateriālus, izvēlieties FSC vai SFI sertificētu, ilgtspējīgi iegūtu koksni. 
Izmantojiet neapstrādātus, netoksiskus apdares materiālus un līmes, lai izvairītos no piesārņojuma. Praktizējiet atbildīgus ieradumus, piemēram, izslēdziet zāģi, kad tas netiek izmantots, savāciet zāģu skaidas un sakopiet. Pareizi atbrīvojieties no koksnes atkritumiem vai, vēl labāk, izmantojiet tos atkārtoti vai pārstrādājiet. Ilgtspējīgu principu ievērošana apliecina cieņu pret koka resursiem un samazina ietekmi uz vidi no sākuma līdz beigām.