Koka virsmas, piemēram, galdi un mēbeles, bieži vien kļūst lipīgas no izlijušas šķidruma, mitruma vai nepareizu tīrīšanas līdzekļu lietošanas. Ja koksne netiek apstrādāta, tās lipīgās atliekas var bojāt koka skaistumu un ilgmūžību. Lai saglabātu koka mēbeļu skaistumu, ir svarīgi zināt, kā notīrīt lipīgu koka galdu vai kā noņemt lipīgus atlikumus no koka mēbelēm.

Šajā rakstā sniegti sīki izstrādāti norādījumi par to, kā tīrīt lipīgu koka galdu. Tajā aprakstīta pareiza identifikācija, aprīkojums, pakāpeniski veicamie procesi, izmantojot maigus tīrīšanas un pulēšanas līdzekļus, profilaktiskā kopšana un tas, kad meklēt profesionālu palīdzību, lai atjaunotu lipīgas koka virsmas. Ievērojiet šos praktiskos padomus, lai atklātu savu dabisko mēbeļu dabisko spožumu.

Koksnes veida un apdares noteikšana

Cietkoku un skujkoku atšķiršana

Tādi cietkoksnes kokmateriāli kā ozols, kļava un sarkankoks ir dabiski mitrumizturīgi, to graudi ir slēgti, tāpēc tie mazāk lipīgi nekā mīksti, poraini kokmateriāli, piemēram, priedes, ciedrs un sarkankoks. Atbilstošas tīrīšanas metodes ir atkarīgas no jūsu kokmateriālu veida izpratnes.

Koka apdares raksturojums

Izplatītākās koksnes apdares ir laka, laka, vasks, eļļa, šellaka un poliuretāns. Izvēloties tīrīšanas līdzekļus, ņemiet vērā apdares izturību pret ūdeni un ķīmiskām vielām. Piemēram, vaska un eļļas pārklājumus viegli bojā šķidrumi. Lai tīrīšanas laikā izvairītos no bojājumiem, pārziniet savu virsmu.

Kāpēc pareiza identifikācija ir svarīga

Lietojot pārāk skarbu ķimikāliju, pastāv balināšanas, krāsas maiņas vai kodināšanas risks. Līdz brīdim, kad koksnes veids un apdare ir apstiprināta, ir ieteicams izmantot saudzīgākus līdzekļus. Reģistrējiet atradumus zem mēbelēm vai aiz mēbelēm, lai turpmāk varētu veikt turpmāku kopšanu.

Tīrīšanas zonas sagatavošana

Virsmu tīrīšana

Noņemiet priekšmetus, galdautus un krēslus no tiešās lipīgās zonas, lai netraucēti piekļūtu tīrīšanai. Uz lielām virsmām strādājiet pa daļām, lai novērstu atkārtotu tīrīto vietu netīrību.

Tīrīšanas materiālu montāža

Apkopojiet mīkstu drāniņu bez plūksnām, destilētu balto etiķi, maigu trauku mazgāšanas līdzekli, tīru ūdeni, mikrošķiedras drāniņu, koka eļļu/gludumu un aizlīmējamus plastmasas maisiņus lipīgu plankumu likvidēšanai. Ja izmantojat ķīmiskus tīrīšanas līdzekļus, ņemiet līdzi gumijas cimdus un acu aizsarglīdzekļus.

Drošība pirmajā vietā

Pirms plašas lietošanas uzvelciet aizsargapģērbu, vēdiniet telpas, aizklājiet tuvumā esošo elektroniku/vērtīgus priekšmetus un pārbaudiet tīrīšanas līdzekļus neuzkrītošās vietās. Izvairieties no paslīdēšanas apdraudējuma, nekavējoties notīrot izlijušos šķidrumus no grīdām.

Soli pa solim tīrīšanas process

Maiga putekļu tīrīšana

Izmantojiet sausu mikrošķiedras drānu, lai maigi notīrītu virsmas gružus vai drupatas, kas iesprūdušas lipīgajās atliekās. Lai optimāli notīrītu putekļus, mainiet drāniņu, kad tā kļūst netīra, uz citām vietām. Izvairieties no atlūzu berzēšanas virsmā.

Tīrītāju testēšana

Izvēlieties tīrīšanas šķīdumu, iemērciet maisījumā auduma stūri un 30 sekundes viegli berzējiet slēpto koka virsmu. Ļaujiet pilnībā nožūt, pārbaudot, vai nav redzamas baltas pēdas vai krāsas izmaiņas, kas liecina par zāģmateriālu nesaderību.

Viegli tīrīšanas maisījumi

Vienkāršu lipīgu plankumu noņemšanai sajauciet šķīdumu no 1⁄2 tases silta destilēta baltā etiķa, 1⁄2 tējkarotes dzidra trauku mazgāšanas līdzekļa un 2 tasēm ūdens. Iemērciet maisījumā mīkstu drānu, kas nesatur šķiedras, un noslaukiet šķidruma pārpalikumu, pirms maigi noslaukiet lipīgo vietu, veicot taisnus kustības uz priekšu un atpakaļ, lai noņemtu atlikumus, netīrot tos dziļāk cietkoksnes koksnes šķiedrā. Bieži noskalojiet drānu, lai novērstu atkārtotu netīrumu uzkrāšanos.

Cīņa pret spītīgo Gunk

Ja uz lipīgās vietas ir grūti notīrāmas atliekas, piemēram, košļājamā gumija vai līmi, uz 30 minūtēm uzlieciet plastmasas maisiņu, kas piepildīts ar ledu, lai tās sacietētu. Pēc tam uzmanīgi noņemiet sacietējušo putru ar plastmasas špakteļlāpstiņu, lēnām strādājot no ārējām malām uz iekšu, lai izvairītos no virsmas skrāpējumiem. Noslaukiet lipīguma atliekas ar etiķa šķīdumu.

Skalošana un žāvēšana

Ar tīru mitru drānu pārvelciet pa koksni, izmantojot minimālu spiedienu, lai noņemtu tīrīšanas šķīduma atliekas, nebojājot virsmu. Rūpīga žāvēšana ir ļoti svarīga, lai novērstu virsējā pārklājuma burbuļu veidošanos vai lobīšanos - normālā gaisa mitrumā jāpagaida vismaz 72 stundas. Ja nepieciešams, novietojiet ventilatoru, lai paātrinātu žūšanas laiku.

Pulēšana aizsardzībai

Pēc pilnīgas nožūšanas uzklājiet plānu koka pulēšanas līdzekļa vai eļļas kārtu, kas piemērota jūsu apdares tipam (dabīgam kokam - tungas eļļa, lakas apdarei - pulēšanas līdzeklis ar UV aizsargvielām), viegli masējot ar nelielām apļveida kustībām. Viegli noslaukiet ar mikrošķiedras drānu, lai iegūtu mirdzošu satīna patinu. Periodiski atkārtoti eļļojiet saskaņā ar produkta instrukcijām.

Lipīgu situāciju novēršana

Izmantojiet galda paklājiņus un paliktņus

Aizsargājiet koka virsmas no kondensāta riņķiem, noplūdēm un netīrumiem, rūpīgi lietojot galda paklājiņus un paliktņus. Plastmasas, korķa un filca paklājiņi novērš skrāpējumus. Absorbējoši paliktnīši uzsūc pilienus, pirms tie atstāj lipīgas paliekas.

Izveidojiet regulāras kopšanas procedūras

Ieviesiet ieradumu pēc ēdienreizēm vai amatniecības nodarbībām ātri noslaucīt koka virsmu ar mikrošķiedras drānu - nelielas noplūdes rada lielas galvassāpes, ja tām netiek ļauts nožūt! Plānojiet sezonālu eļļošanu, pulēšanu un pārbaudi, lai uzturētu koka mēbeles labākajā formā.

Ko nevajadzētu lietot uz koka

Izlaidiet abrazīvus tīrīšanas spilventiņus, tērauda vilnu un sārmainus tīrīšanas līdzekļus, kas satur amonjaku vai balinātāju, kas bojā koka apdari. Pārmērīga koksnes samitrināšana nodara bojājumus - rūpīgi noslaukiet drēbes. Eļļas ziepes atstāj taukainu plēvi, kas laika gaitā matē virsmu.

Meklēju profesionālu palīdzību

Ja runa ir par sensitīvām mantojuma mēbelēm vai dārgām eksotiskām mēbelēm, piemēram, tīkkoka vai sarkankoka mēbelēm, apsveriet iespēju nolīgt profesionāli. Tas jo īpaši attiecas uz mēbelēm ar sarežģītām inkrustācijām vai kokgriezumiem. Lai droši notīrītu, atjaunotu un aizsargātu dabisko skaistumu, piesaistiet profesionālu cietkoksnes apdares darbu veicēju. Šāda pieeja ir ieteicama, ja saskaraties ar spītīgu lipīgumu, kas pārsniedz jūsu prasmju līmeni, nodrošinot saglabāšanu pēctečiem.

Dažādu veidu koksnes tīrīšana un kopšana

Šeit ir sniegti daži ar zāģmateriāliem saistīti padomi, kas palīdzēs jums saglabāt savu dārgo koka priekšmetu dabisko skaistumu:

  • Ozols: Ozols ir pazīstams ar savu izturību un izteiksmīgo graudu raksturu. Ozola koksnes tīrīšanai izmantojiet maigu mazgāšanas līdzekli un mīkstu drānu. Izvairieties no abrazīviem tīrīšanas līdzekļiem, kas var saskrāpēt virsmu. Periodiski lietojot ozolkoka mēbelēm piemērotu pulēšanas līdzekli, var uzlabot tā spīdumu.
  • Mahagons: Mahogani kokam ir piesātināta, sarkanīgi brūna nokrāsa. Tīriet ar ūdens un dažu pilienu maigu trauku ziepju maisījumu. Noslaukiet virsmu ar mīkstu, mitru drānu, pēc tam ar sausu drānu, lai novērstu ūdens plankumus. Mahagonijam ir lietderīgi laiku pa laikam lietot eļļas bāzes koka pulēšanas līdzekli, lai iegūtu spīdīgu virsmu.
  • Ķirsis: Ķiršu koksne ar vecumu un gaismas iedarbību kļūst tumšāka. Tīriet saudzīgi ar ūdens un etiķa šķīdumu. Izvairieties no tiešiem saules stariem, lai nepieļautu pārmērīgu tumšošanos. Ķiršu koksni labi kopj ar eļļas bāzes pulēšanas līdzekļiem.
  • Kļava: kļavas koksnei ir gaiša, gaiša krāsa un smalka tekstūra. Tīriet ar maigu mazgāšanas līdzekļa un ūdens maisījumu, nodrošinot, ka lupatiņa ir tikai nedaudz mitra. Lai saglabātu tās gaišo izskatu un pasargātu to no traipiem, izmantojiet kļavai raksturīgu koka pulēšanas līdzekli.
  • Priede: priede ir skujkoksne, kas ir pakļauta iespiedumiem un skrāpējumiem. Regulāri notīriet putekļus un tīriet ar maigu mazgāšanas līdzekļa šķīdumu. Priedei bieži vien noder dabīgais bišu vasks vai pastas vasks, lai aizsargātu koksni un uzlabotu tās siltumu.
  • Tīkoks: Tīka koksne ir dabiski izturīga pret mitrumu un kukaiņiem. Tīkoku tīriet ar ūdens un maiga mazgāšanas līdzekļa maisījumu. Lai saglabātu tās zeltaino nokrāsu, periodiski uzklājiet tīkkoka eļļu. Tomēr, ja dodat priekšroku sudrabaini pelēkai patinai, vienkārši atstājiet to neapstrādātu.

Atcerieties, ka neatkarīgi no koksnes veida pirms tīrīšanas vai pulēšanas līdzekļu lietošanas vienmēr veiciet testēšanu uz vietas, kas nav redzama. Tas nodrošina, ka izvēlētā metode ir saderīga ar konkrēto koksnes apdari.

Nobeiguma vārdi

Pārzinot savu koka mēbeļu veidu un apdari, varat gudri noņemt lipīgos traipus. Regulāra putekļu slaucīšana un tūlītēja noplūžu tīrīšana novērš lipīgu situāciju rašanos, savukārt mīkstas drāniņas, saudzīgi tīrīšanas šķīdumi, pareiza žāvēšana un aizsargājoša pulēšana ļauj droši saglabāt koka virsmu eleganci. Pareizi identificējot koka mēbeles un izprotot atbilstošas tīrīšanas metodes, lai ātri novērstu lipīgus traipus, jūs varat saglabāt cietkoksnes virsmu dabisko siltumu un skaistumu gadiem ilgi.