Kura galda kāja ir piemērota jūsu telpai?

Ēdamgalda vai rakstāmgalda kājas ir viens no svarīgākajiem dizaina elementiem. Tās būtiski ietekmē gan estētiku, gan funkcionalitāti. Izvēloties galda kājas, ņemiet vērā stilu, ko vēlaties sasniegt, svara ietilpību, nepieciešamo kāju telpu un savu budžetu. 

Tā kā ir pieejams tik daudz variantu, sākot no glītām metāla kājām un beidzot ar sarežģītām ar rokām grieztām koka kājām, var būt grūti noteikt, kuras vislabāk atbilst jūsu vajadzībām. Šajā rokasgrāmatā aplūkoti populārākie pusdienu galda kāju stili, lai palīdzētu izvēlēties piemērotāko.

Koka kājas

Koka kājas ir mūžīgas, klasiskas un piemērotas daudziem mājokļiem. Iespējamie varianti ir no vienkāršām kvadrātveida kājām līdz elegantas formas kabrioleta kājām ar grieztām detaļām. Koka ēdamgalda kājas labi sader ar tradicionāliem komplektiem, bet arī izskatās moderni uz jaukta materiāla galdiem, kur koks apvienots ar tēraudu vai stiklu.

Priekšrocības:
- Silta, dabiska estētika 
- Dažādi stili, kas piemēroti jebkuram interjeram
- Mīkstāks nospiedums nekā metāla kājām

Mīnusi:
- Nav tik izturīgas kā metāla
- Nosliece uz skrāpējumiem un iespiedumiem
- Mazākiem galdiem var būt smagnēji

Metāla kājas

No matēta niķeļa līdz melnam tērauda pulverkrāsojumam - metāla kājas piešķir galdam drosmīgu, mūsdienīgu stilu. Metāls nodrošina lielāku elastību skulpturālās formās, piemēram, izliektas kājas vai asimetrisks leņķa modelis. Metāls nodrošina arī lielisku izturību noslogotām mājsaimniecībām.  

Priekšrocības:
- Elegants, moderns izskats
- Ļoti izturīgs 
- Liela formu izvēle
- Maza izmēra kompaktiem galdiem

Mīnusi: 
- Nepersoniska sajūta
- Lielāka nosliece uz skrāpējumiem
- Dažās telpās var justies auksti

Matu kājiņas

Matu kājiņas nodrošina vieglu, minimālisma stilu. To slaidā "U" forma un maigā pēda nodrošina to vizuālo neuzkrītošo izskatu. Matu kājiņas labi sader nelielās telpās, ar stikla vai sviesta bloka virsmu, kā arī kopā ar vidus gadsimta vai skandināvu stila dekoriem. Tās ir pieejamas dažādās metāla apdares un augstuma versijās.

Priekšrocības: 
- Vietu taupošs plāns profils
- Vizuāli viegls izskats
- Budžeta ziņā draudzīgas izmaksas

Mīnusi:
- Mazāk izturīgas nekā biezākas galda kājas
- Nodrošina mazāku stabilitāti uz lielākiem galdiem
- Ierobežotas stila/formas iespējas

Pjedestāla pamatne

Pjedestāla pamatne aizvieto četras kājas ar vienu centrētu kāju, nodrošinot pilnīgi brīvu vietu kājām. Kolonai līdzīgais pjedestāls atbalsta galda virsmu, vienlaikus saglabājot racionālu, minimālisma stilu. Mēbeles ar pjedestālu rada ilūziju par peldošiem galda galdiem.

Priekšrocības:
- Atvērta, ietilpīga vieta kājām
- Racionāls izskats
- Viegli tīrāma apakšdaļa      

Mīnusi:
- Nav tik stabils uz lielākiem vai garākiem galdiem
- Ierobežojumi dažām galda formām 

X-Cross atbalsts

Sēdvietu soliem vai lieliem priekšmetiem apsveriet iespēju iegādāties X formas krustenisko balstu komplektu. Krustveida pamatne savieno gan garenvirzienā, gan no vienas puses uz otru, nodrošinot izcilu stabilitāti uz liela izmēra galdiem, vienlaikus saglabājot vietu kājām vairākiem viesiem. 

Priekšrocības:
- Nodrošina lielisku stabilitāti
- Industriāls, rustikāls vizuālais risinājums 
- Ļauj piekļūt sola sēdvietām

Mīnusi: 
- Lielgabarīta, smaga estētika
- Nav ideāli piemērots kompaktām telpām

Kāju augstuma regulēšana

Vēl viens vērā ņemams faktors ir tas, vai vēlaties regulējama augstuma kājas. Daudzi mūsdienu mēbeļu uzņēmumi piedāvā galda kājas, kuras var manuāli vai elektroniski pacelt un nolaist, lai pielāgotu augstumu pēc vajadzības. Tas ļauj pielāgot galdus visdažādākajām vajadzībām, sākot no ikdienas pusdienošanas līdz darbam ar klēpjdatoru un beidzot ar viesu izklaidēšanu. Regulējama augstuma kājas ir īpaši noderīgas ģimenēm, kurās var atrasties gan pieaugušie, gan bērni. Ar tām var arī mainīt galda augstumu no virtuves 36 collu augstuma maltītes gatavošanai līdz standarta ēdamgalda augstumam aptuveni 30 collas ēšanas vajadzībām. Kāju elastība nodrošina lielāku daudzpusību nekā viena galda izmantošana.

Padomi galda kāju izvēlei

  • Apsveriet telpas stilu un dekoru - galda kājas var radīt iespaidu, tāpēc izvēlieties tādas, kas papildina jūsu kopējo estētiku. Metāla kājas melnā vai hromētā krāsā labi iederas modernā stilā, savukārt koka kājas labāk iederas tradicionālās telpās.
  • Ņemiet vērā vietu kājām un sēdvietām - pārliecinieties, ka starp galda kājām un krēsliem ir pietiekami daudz brīvas vietas, lai cilvēki varētu ērti sēdēt. Izmēriet krēslu izmērus, lai noteiktu pietiekamu atstarpi.
  • Izvēlieties pareizo augstumu - standarta galda augstums ir 28-30 collas. Bāra augstuma galdiem ir nepieciešamas garākas kājas aptuveni 40-42 collu augstumā. Izmēriet precīzu vajadzīgo augstumu.
  • Izvēlieties izturīgus, izturīgus materiālus - izturīgākās ir koka un metāla kājas. Koksni ir jāaizsargā pret skrāpējumiem; metālam jābūt ar apdari, lai novērstu šķembu rašanos. Izvairieties no dobām kājām vai plastmasas.
  • Nosveriet stabilitātes vajadzības - smagākiem galdiem vai garākiem galdiem ir nepieciešams spēcīgāks atbalsts. Maksimālu stabilitāti nodrošina krustveida pamatnes vai plašāk novietotas kājas.
  • Apsveriet stiprinājumus - dažiem priekšmetiem ir noņemamas kājas, bet citi ir pastāvīgi piestiprināti. Noņemamās atvieglo pārvietošanu un uzglabāšanu.
  • Pārbaudiet svara ietilpību - ziniet, cik lielu svaru var izturēt kājas, nesaspriegojot. Izturīgākiem galdiem ir nepieciešamas biezākas kājas.
  • Iegādājieties pareizo kāju skaitu - trīs kājas var šūpoties; stabilitātes nodrošināšanai vislabāk ir četras. Nelieliem un viegliem galdiem piemērotas pjedestāla pamatnes.

Izvēloties piemērotāko, ir jāizvērtē, kādas ir jūsu personīgās telpas un stila priekšrocības un kādi ir trūkumi. Veiciet mērījumus, lai pārliecinātos, ka ir pietiekami daudz vietas kājām. Izlasiet atsauksmes, lai uzzinātu par izturību un kvalitāti. Nedaudz padomājot, varat droši izvēlēties galda kāju dizainu, kas atbilst jūsu mājas interjeram.