Kura koksne ir vispiemērotākā ēdamgaldam?

Izvēloties pusdienu galdu, viens no svarīgākajiem lēmumiem ir izvēlēties koka veidu. Kokam jābūt izturīgam, lai tas izturētu ikdienas lietošanu un tīrīšanu, un vienlaikus arī pievilcīgam, lai tas atbilstu jūsu interjeram. Dažas koksnes ir piemērotākas virtuves galdiem nekā citas, ņemot vērā tādus faktorus kā cietība, tekstūra, krāsojamība un cena. 

Šajā rakstā mēs salīdzināsim dažus populārākos un labākos kokmateriālus galdiem, lai palīdzētu jums noteikt jūsu mājoklim piemērotu variantu.

Ozols

Ozolkoka ēdamgalds ir mūžīga izvēle ne tikai ēdamgalda virsmām, bet arī dažādām citām mēbelēm. Tas ir blīvs cietkoksnis, kura krāsa variē no baltā ozola ar gaiši iedegtu izskatu līdz sarkanajam ozolam ar sarkanīgi brūnu nokrāsu. Ozolam ir izteikts graudains raksts, kas izskatās skaisti ar krāsojumiem un apdares materiāliem. Tā blīvuma dēļ tas ir arī dabiski noturīgs pret skrāpējumiem un iespiedumiem, un tā cena ir mērena. Ozols papildina gan tradicionālo, gan moderno mājas interjera stilu.

Ozolkoka negatīvā puse ir tā, ka, ja koksne nav pienācīgi aizlīmēta, tās porainās īpašības dēļ var parādīties ūdens pēdas. Turklāt būvniecības laikā koksnes graudi viegli sašķeļas. Tomēr tā izturība un mūžīgais skaistums padara to par vienu no labākajām ēdamgalda koksnēm. 

Valrieksts

Valrieksta kokam ir piesātināta, tumši brūna krāsa un plūstošs graudu raksts. Tas izskatās eleganti formālās ēdamistabās, taču labi pielāgojas arī ikdienišķākām telpām. Koksne ir dabiski izturīga pret iespiedumiem un skrāpējumiem, turklāt tā ir mazāk poraina nekā ozols. Tāpēc valrieksta galdi ir izturīgāki pret ūdens bojājumiem. Valrieksts labi krāsojas, lai izceltu tā skaistos graudainus rakstus.

Galvenais šī koka trūkums ir tā augstā cena. Valrieksta zāģmateriāli ir salīdzinoši reti sastopami, un to ieguve ilgtspējīgā veidā ir sarežģīta, tāpēc mēbeles, kas izgatavotas no šī masīvkoka, maksā dārgāk. Tomēr gludā apdare un greznais izskats daudziem mājokļu īpašniekiem padara valriekstus par ieguldījuma vērtu ieguldījumu.

Priede

Priede ir pieejams skujkoks, kas labi panes traipus. Ir vairākas priedes šķirnes, piemēram, dienvidu dzeltenā priede un austrumu baltā priede, kurām ir atšķirīgi graudu raksti, bet visām ir gaiši iedegta dabiskā krāsa. Priede ir arī videi draudzīga, jo tā ir viena no visizplatītākajām un atjaunojamākajām koksnēm.

Tā kā priede ir skujkoksne, tā var vieglāk saskrāpēties un saskrāpēties nekā cietkoksne. Turklāt priedes mīkstās koksnes rakstura dēļ ir pamanāms tās graudu raksts. Lai gan no priedes var izgatavot skaistus rustikālus pusdienu galdus, tās mīkstuma dēļ ir nepieciešama lielāka kopšana un uzturēšana, lai saglabātu to nevainojamu izskatu. Izmantojot priedi ēdamgalda virsmai un cietkoksni pamatnēm, var rast kompromisu.

Kļava 

Kļava ir universāls materiāls, kas piemērots gan formālām, gan neformālām virtuves telpām. Tam ir smalka, taisna tekstūra, kas piešķir neuzkrītošu eleganci. Tā gaišā krāsa ir no gandrīz baltas līdz gaiši brūnai. Kļava vienmērīgi uztver krāsvielas, nodrošinot pielāgotu izskatu. Tas ir arī blīvs un izturīgs, padarot to par ļoti funkcionālu koksni ēdamgalda virsmai.

Kļavas mīnuss ir tas, ka tai trūkst dramatisku zīmējumu, kas raksturīgi tādām koksnēm kā ozols un riekstkoks. Turklāt kļava maksā vairāk nekā priede, bet mazāk nekā eksotiskie cietkoksnes koki. Lai gan kļava ir skaista, tā nav stilistiski izteiksmīga kā citas koksnes.

Mahogany

Mahogani kokam ir raksturīga sarkanīgi brūna krāsa un izteiksmīgs graudu raksts. Tam piemīt mūžīgs raksturs, kas izskatās eleganti tradicionālās ēdamistabās, bet ar piemērotu krāsojumu - arī modernās telpās. Mahagons ir dabiski izturīgs pret skrāpējumiem un nodilumu. Tā ir arī viena no izturīgākajām ēdamgaldu koksnēm.

Īsts sarkankoks, kas importēts no tropu reģioniem, var būt ļoti dārgs, un tas rada bažas par vides ilgtspēju. Pieejamākas alternatīvas ir Āfrikas sarkankoks un amerikāņu sarkankoks, piemēram, Hondurasas sarkankoks. Tomēr sarkankoks maksā vairāk nekā tādas koksnes kā ozols vai kļava. Šo cenu var attaisnot ar sarkankoka virtuves galda klasisko skaistumu un ilgmūžību.

Tīkss

Tīkoks ir unikāls ar zeltaini brūnu krāsu, dabīgajām eļļām un īpatnējiem graudu rakstiem. Tas ir dabiski izturīgs pret laikapstākļiem un mitrumu. Tīkss laika gaitā labi saglabājas, un tam nav nepieciešama aizsargājoša apdare. Dabiskās eļļas piešķir tīkkokam arī pretmikrobu īpašības. Tas padara tīkkoku par lielisku koksni ēdamgaldu izgatavošanai gan telpās, gan ārpus telpām.  

Tomēr tīkkoka mēbelēm ir augsta cena. Tā kā pieprasījums ir liels un krājumi samazinās, tīkkoka koksne ir jāimportē, un tā nav īpaši videi draudzīga. Tīkoka pusdienu galdi var izmaksāt vairākas reizes dārgāk nekā citi cietkoksnes materiāli. Taču tīkkoka izturība un krāšņais izskats daudziem attaisno ieguldījumus, jo tas ir mantojuma kvalitātes ēdamgalds.

Labākās koksnes izvēle ēdamgalda galdam

Izvēloties ēdamgalda koksni, ņemiet vērā kopējo stilu, ko vēlaties sasniegt, savu budžetu un to, kā tas izturēs lietošanu laika gaitā. No izturīgākas cietkoksnes, piemēram, ozola, valrieksta, kļavas un sarkankoka, ir izgatavoti labākie ēdamgaldu galdi, kas kalpos gadiem ilgi. 

Cenas ziņā pieejamākus skujkokus var izmantot izlases veidā lauku virtuves galdiem vai galda pamatnēm. Konsultējieties ar mēbeļu izgatavotāju, lai saņemtu padomu par ideālas koksnes izvēli jūsu jaunajam galdam. Rūpīgi izvēloties, jūs varat izvēlēties skaistu koksni, kas saderēs ar jūsu ēdamistabas telpu.