Koka galda apdare var iedvest jaunu elpu mēbelei, kurai var būt veca, nolietota apdare vai bojājumi, ko radījuši ūdens gredzeni. Atjaunojot koka mēbeles, jūs varat atjaunot to kādreizējo krāšņumu. Šis process ļauj noņemt traipus un izlīdzināt virsmas, atjaunināt apdari un pasargāt koksni no turpmākiem bojājumiem. Izmantojot dažus pamatinstrumentus, pacietību un soli pa solim aprakstītus norādījumus, jūs varat panākt, lai jūsu slīpētais galds izskatītos pavisam jauns.

Galda stāvokļa novērtēšana

Pirms apdares procesa uzsākšanas rūpīgi pārbaudiet savu pusdienu galdu, lai identificētu problemātiskās vietas vai defektus. Pārbaudiet, vai:

  • ūdens traipus: Pārbaudiet, vai uz virsmas nav baltu riņķu vai melnu ūdens traipu, kas rodas pēc tam, kad šķidrums ir nogulsnējies.
  • Citas nepilnības: Meklējiet skrāpējumus, rievas vai vietas, kur virsma ir saplaisājusi vai lobās.
  • Koksnes un apdares veids: Noskaidrojiet, no kāda koka ir izgatavots galds un kāda ir tā pašreizējā apdare. No tā ir atkarīgi apdarei izmantotie produkti un paņēmieni.

Darba vietas sagatavošana

Izveidojiet darba vietu vietā, kur ir nodrošināta laba gaisa plūsma un gaisma. Uzklājiet plastmasas loksnes vai brezentu, lai pasargātu apkārtējās virsmas no krāsu vai ķimikāliju pilieniem un noplūdēm. Atbrīvojiet pietiekami daudz vietas darbam ap visām galda pusēm. Pirms darba uzsākšanas savākt visus nepieciešamos piederumus.

Vecās apdares noņemšana

Pirms jauna traipa vai aizsargājoša hermētiķa uzklāšanas jums būs pilnībā jānoņem esošā apdare. Ir divas iespējas, kā noņemt lakas slāni:

  • Ķīmiskie noņemšanas līdzekļi: Lai izšķīdinātu apdari, izmantojiet šķidru ķīmisku līdzekli. Biezāku pārklājumu gadījumā izmantojiet spēcīgus produktus. Veiciet drošības pasākumus, lai izvairītos no izgarojumu ieelpošanas.
  • Slīpēšana: Izmantojiet elektrisko slīpmašīnu vai smilšpapīru, lai manuāli nokasītu apdares slāņus. Sāciet ar rupjāku 80-100 smilšu smiltis, slīpējot līdz 220-400 smiltis, lai iegūtu gludu virsmu.

Ūdens traipu likvidēšana

Dažādu traipu veidu izpratne un novēršana

Ūdens koka galda traips var būt balts vai melns. Baltas pēdas parasti ir virspusējas, bet melni traipi norāda uz dziļākiem bojājumiem.

Efektīvas traipu noņemšanas metodes

  • Baltu traipu gadījumā uzklājiet sodas un ūdens maisījumu, pēc tam viegli berzējiet.
  • Melnu traipu gadījumā viegli noslīpējiet bojāto vietu un uzklājiet koksnes balinātāju.

Ūdens bojājumu novēršana nākotnē

  • Vienmēr izmantojiet paliktņus zem dzērieniem.
  • Nekavējoties noslaukiet noplūdes, lai novērstu koka galda krāsošanu.

Virsmas izlīdzināšana un slīpēšana

Pareiza slīpēšana nodrošina vienmērīgi gludu pamatu jūsu jaunajai apdarei. Lai maigi slīpētu koka graudus, izmantojiet dažāda graudainuma smilšpapīru. Pakāpeniski slīpējiet no zemākas uz augstāku smiltis, piemēram, 80, 150 un visbeidzot 220 smiltis. Vienmēr slīpējiet gar, nevis šķērsām koka graudiem. Rūpīgi noslaukiet slīpēšanas putekļus, izmantojot drānu, kas neveido šķiedras.

Apdares materiālu izvēle un uzklāšana

Izvēlieties apdares iespēju, kas nodrošina vēlamo galda apdares estētiku. Eļļas bāzes koksnes kodinātāji nodrošina dziļāku iespiešanos, izceļot graudu rakstus, savukārt želejas kodinātāji labāk pieguļ virsmai. Galda lakošana ar poliuretānu vai laku rada elastīgas barjeras ar dažādu caurspīdīguma un spīduma līmeni. Apsveriet vintage iedvesmotu izskatu, izmantojot šellakas sveķus. Tungas un linsēklu eļļas arī smalki izceļ koka toņus.

Pirms pilnīgas uzklāšanas vienmēr vispirms izmēģiniet produktus uz neuzkrītošas vietas. Rūpīgi ievērojiet visus ražotāja norādījumus par lietošanu, tostarp pareizu otas veidu, uzklāšanas metodi, žūšanas laiku, saderību ar citām apdares krāsām un norādījumus par virsmas sagatavošanu.

Lietojiet augstas kvalitātes sukas ar sintētiskiem sariem, kas piemērotas apdares tipam, nevis putu sukas, kas var radīt redzamas svītras. Uzklājiet vismaz 2-3 plānas, vienmērīgas kārtas, pēc vajadzības viegli slīpējot starp kārtām, lai nodrošinātu pareizu saķeri laika gaitā. Stingri ievērojiet visus norādītos žūšanas un sacietēšanas laikus, pirms pievienojiet papildu slāņus, pretējā gadījumā lipīga, vāja apdare var zaudēt spīdumu un aizsardzību.

Blīvēšana un aizsardzība

Pēc tam, kad lazūra vai apdares kārta ir pilnībā sacietējusi, koksnes izstrādājumi tiks pasargāti no nolietojuma, pievienojot aizsargājošu hermētiķi. Poliuretānu parasti izmanto virs eļļas un želejas zīmēm. Ūdens bāzes apdares materiālu aizsardzībai izmantojiet dabīgus eļļas modificētus produktus. Lai iegūtu saderīgus hermētiķus, iepazīstieties ar savu kodinātāju ieteikumiem.

Uzklājiet vismaz 2-3 kārtas saskaņā ar ražotāja norādījumiem, paredzot pilnu 24 stundu žūšanas laiku starp katru uzklāšanu. Izvairieties no mitruma un uzturiet ideālu istabas temperatūru sacietēšanas fāzēs. Poliuretānam izmantojiet putu birstes, lai novērstu burbuļu veidošanos no pārāk stingru saru birstēm. Pirms papildu kārtu uzklāšanas viegli noslīpējiet, pēc tam noslaukiet tīri ar lipīgu lupatiņu.

Lai saglabātu aizsardzību pēc blīvēšanas, nekavējoties noslaukiet noplūdes un kondensācijas riņķus ar mīkstu drānu, kas neveido šķiedras. Izmantojiet galda paklājiņus, veļu vai paliktņus, lai novērstu karstu trauku vai šķidrumu bojājumus virsmai. Bieži notīriet putekļus ar mīkstu drānu un, ja nepieciešams, saudzīgi uzklājiet pulēšanas līdzekli. Skarbi komerciālie tīrīšanas līdzekļi laika gaitā var sabojāt hermētiķi.

Montāžas pēdējie posmi

Pēc pilnīgas sacietēšanas atkal piestipriniet visas noņemamās lapas vai aparatūru, ko iepriekš noņēmāt, izmantojot ražotāja piedāvāto aparatūru. Visbeidzot rūpīgi notīriet visu virsmu, izmantojot maigu pulēšanas līdzekli un drānu, kas neveido plūksnas. Atpūtieties un apbrīnojiet savu skaisti atdzīvināto koka galdu, kas atjaunots savā agrākajā krāšņumā!

Noslēguma domas

Sākot no darba vietas pareizas sagatavošanas, vecās apdares noņemšanas, bojājumu, piemēram, ūdens traipu vai skrāpējumu labošanas, jaunu traipu un plombu uzklāšanas un beidzot ar salikšanu - sekojiet šim visaptverošajam procesam, lai pilnībā pārveidotu nogurušas, nolietotas koka mēbeles. Atvēlot tam laiku un piepūli, jūs varat panākt, lai tās atkal izskatītos kā jaunas.